Älykodin rakentaminen etenee: ensimmäiset z-wave laitteet käytössä


Sähkömies kävi vihdoin asentamassa Strömforsin Z-wave himmentimet olohuoneeseen, joten älykotimme on hiljalleen siirtymässä suunnitelmatasolta kohti lopullista toteutustansa.

Strömforsin Connect-sarjaan kuuluvat Z-wave himmentimet ovat toimineet esimerkillisesti, niiden käyttö on jopa liian helppoa. Valot sammuvat/syttyvät kummasta reunasta kytkintä tahansa, kytkin orientoi itse itsensä aina uudelleen painallusreunasta riippuen. Eli jos kytket valot kytkimen alaosasta, niin silloin se myös kirkastaa ja yläosa himmentää/sammuttaa valaisimen.

Maailmalla olisi ollut myynnissä halvempiakin Z-wave himmentimiä, mutta olohuoneen tapauksessa tyyli meni hinnan edelle. Nimittäin Strömforsin Connect-sarja on täysin yhteensopiva Artic-sarjan kanssa ja täten Z-wave kytkimet integroituvat täydellisesti olohuoneen muihin sähkökalusteisiin.

Valaistusjärjestelmä ei ole vielä millään muotoa älykäs,koska olohuoneen himmentimet ovat tällä hetkellä ainoat toimilaitteet koko talossa. Aion jatkaa z-wave tuotteiden hankintaa ja integroida valaistuksen osaksi talon tietojärjestelmiä seuraavalla tavalla:

 1. Ensimmäiseksi hankin usb-liittimellä varustetun yhdistelmälaitteen z-wave laitteiden “ohjelmointia” ja tietokoneeseen kytkemistä varten. Tärkeintä on se, että laite olisi yhteensopiva Z-wave protokollan Linux-ajureiden kanssa. LinuxMCE-wikin perusteella potentiaalinen laite voisi olla Aeon Labsin Z-Wave dongle
 2. Seuraavaksi asennutan Z-wave himmentimet/kytkimet ohjaamaan eteiskäytävän virtakiskoa (halogeenivalaisimia) ja kattolamppua. Tälle alueelle laaditaan ns. yöskenaario, jossa valot joko palavat 10-15% teholla tai syttyvät liiketunnistimen ohjaamana ao. teholle. Z-wave liiketunnistimia valmistaa useampikin valmista, joista tällä hetkellä Linux tukee ACT Homepro tunnistinta
 3. Kolmannessa vaiheessa pyrin integroimaan olohuoneen A/V-laitteiston ja Z-wave himmentimet toimimaan synkronoidusti. Lyhyesti tämä tarkoittaa seuraavaa toimintaperiaatetta: skaalain kertoo rs-232 väylää pitkin tietokoneelle tarpeesta käynnistää videotykki ja himmentää valot.

Melko älykkään Z-wave järjestelmän saa laadittua ilman tietokonettakin. Esimerkiksi ACT Homepro ZTH-200 kaukosäädin tarjoaa todella monipuoliset toiminnot erilaisten ohjelmien, skenaarioiden ym. tekemiseen ja ajamiseen ilman tietokonetta. Tietokone mahdollistaa kuitenkin hyvin mielenkiintoisia skenaarioita vähällä vaivalla, niin miksi sitä ei sitten tähän(kin) sotkisi.

Advertisements

2 Responses

 1. Hei,
  olen kanssa harkinnut taloni muuttamista älykodiksi. Oletko löytänyt Suomen
  pistorasioihin sopivia Z-wave-moduuleja. Ja tarkoitan nyt sellaisia, jotka voisi piilottaa seinän sisään normaalin pistokkeen taakse/tilalle.
  Vai millä tavalla kodin pistorasiat (ainakin osan) saisi siististi tottelemaan
  Z-wave-komentoja?

  • Moi,
   Täällä on ollut z-wave rintamalla melko hiljaista, mutta kysyn kuitenkin kuulumisia. Miten järjestelmäsi on toiminut? Onko nuo Strömforsin tuotteet (nyk. Schneider) yhteensopivia muiden z-wave laitteiden kanssa?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: