Hello world – ensimmäinen N900:lla kirjoittamani artikkeli!


Viime kirjoituksessani kerroin olohuoneemme remontin etenemisestä, siitä kuinka se oli enää sähkötöitä vaille valmis. Nyt z-wave himmentimet ovat paikoillaan ja kotiautomaatio-projekti aluillaan. Aion kirjoittaa kotiautomaatiosta myöhemmin lisää ja keskittyä tässä kirjoituksessa enemmänkin ensimmäisen viikon kokemuksiini N900 mobiilitietokoneen käyttäjänä.

Vaikka olen käyttänyt maemo-laitteita jo useamman vuoden ajan, uusin laite tuntuu olevan aivan erilaisia puuta aiempiin verrattuna. Suurin ero N800/N810 tableteihin on tietysti huikeasti kehittynyt tekniikka: nopea prosessori, valtava muistikapasiteetti, kunnollinen kamera jne. Uutta on myös se, että laitetta voi nyt ihan oikeasti käyttää ilman kynää! Nokia on vihdoin saanut karistettua vanhojen kämmenmikrojen haamut niskastaan. Ylipäätänsä käytettävyys alkaa olla sillä tasolla, jolla sen olisi pitänyt Nokian puhelinpuolella olla jo aikoja sitten. Osallistuin vuosia sitten vapaaehtoisena koehenkilönä ns.proof-of-concept testeihin joissa kehitettiin tuotesarjan esikoista 770 tablettia – jo tuolloinen proto oli valovuosia edellä saman yrityksen symbiania mitä käytettävyyteen tulee!

Oululaisena ja Suomalaisena olen ylpeä siitä, että Nokia on pystynyt suunnittelemaan näin käänteentekevän mobiilitietokoneen ja että olen itse ollut loppukäyttäjänä osa tätä evoluutiota alusta saakka. Erityisen hienoa tässä laitteessa on se, että se on rakennettu Suomalaisten tietokoneharrastajien Linus Torvaldsin (linux-kernel) ja Jarkko Oikarisen (irc-chatin kehittäjä, nokialla töissä) maailmankuulun ja tunnustetun osaamisen varaan.

Minulla on vuosien kokemukset kaatuilevasta ja epäloogisesta N91 musiikkipuhelimesta (Symbian), sitä edeltäneestä “saippuakotelosta” (6600, Symbian) ja useista eri nettitableteista (Maemo). N91 voitti aikoinaan ipod+puhelin yhdistelmän miettiessäni uuden puhelimen hankintaa. Se tuntui nettiarvioiden perusteella todelliselta monitoimivehkeeltä. Aluksi käytinkin innoissani sen wlan-toimintoja, podcasting sovellusta jne. Hyvin pian laite alkoi kuitenkin käyttäytyä omituisesti – esim. Musiikkitiedostot sisältävää kiintolevyä ei saanut kytkettyä enää tietokoneeseen. Nokia ei tehnyt muutenkaan elämääni helpoksi, sillä yhä useammat uudet ohjelmistot toimivat vain uudemmissa symbian käyttiksen versioissa.

Kun iphone julkaistiin vuonna 2007 olin pitkään aikeissa hankkia sen oikuttelevan ja epäloogisen symbian luurini tilalle. En kuitenkaan tehnyt niin, miksi?

Iphone ei vakuuttanut minua, sillä olin jo tottunut ajatukseen avoimesta nettitabletista ja vakuuttunut Nokian olevan oikealla tiellä. Halusin odottaa mitä tulevaisuus toisi tullessaan. Silloisissa nettitableteissa oli muutama todella häiritsevä asia, jotka saivat uskoni aika ajoin horjumaan:
– Luokattoman huono kamera
– fyysisen näppäimistön puute (n800)
– rajoittunut ja buginen sähköpostiohjelmisto
– ei puhelintoimintoja (pl. Voip ja IM)
– Ei kalenteria ja muita pim toimintoja (pl. 3. Osapuolen ohjelmat)

..Mutta lukuisia hyviä asioita, jotka lujittivat suhdettani tähän laitekategoriaan joka käyttökerralta aina vain enemmän:
+ Nettiselain (aina operan ajoista saakka)
+ Rss-lukija
+ Maemo.org yhteisö
+ musiikkiominaisuudet (streamtuner, vagalume, canola)
+ Pikaviestin ja mikroblogiohjelmat (mauku, pidgin)
+ Terminaali
+ gps ja navigaattori (n810)
.. Ja monet muut ominaisuudet

on noloa myöntää että varsinainen puhelimeni alkoi unohtua sinne tänne, lojua pöydällä akku tyhjänä. Olin lopulta riippuvaisempi nettitabletistani kuin perinteisestä kännykästä! Siinä vuosien kuluessa nokia osti norjalaisen trolltech-yhtiön, joka entisestään lujitti uskoani maemo-alustaiseen nettitablettien tuoteperheeseen. Trolltech on paremmin tuttu qt-ohjelmointityökalusta, jonka avulla voidaan tehdä useissa eri käyttöjärjestelmissä toimivia ohjelmistoja. Eli nokialaiselle älypuhelimelle olisi lähivuosina tulossa ylivoimainen kehitysympäristö ja sitä myöten runsaasti erilaisia ohjelmia. Nyt on jo tiedossa, että N900:lle on tulossa mm. KDE:sta tuttu Koffice eli Microsoftin officepakettia vastaava ohjelmistokokonaisuus!

Sitten tuli N900! Olin tietoinen Nokian koodinimilläRX-51/rover tekemästä linux-puhelimen kehitystyöstä ja tulevan laitteen keskeisistä teknologisista ratkaisuista. Olin kuitenkin kuin ällikällä lyöty nähdessäni ensimmäiset markkinointivideot elokuussa 2009. Päätin saman tien tilata laitteen – maksoi mitä maksoi! Videot osoittivat että nokia oli tulossa takaisin älypuhelinvalmistajien kisaan innovatiivisella, näyttävällä ja helpolla käyttöliittymällä!

Vehjettä piti kuitenkin odottaa tuskaiset kolme kuukautta, mutta se kannatti. En ole koskaaan käyttänyt mitään näin helppokäyttöistä, mutta yhtäaikaa monipuolista linux-päätelaitetta! Viikon käyttökokemuksien perusteella nokia näyttäisi löytäneen itsensä matkapuhelinvalmistajien kartalta uudelleensyntyneenä ja vahvana.

N900 on kuin eri planeetalta, jos sitä vertaa perinteiseen Nokialaiseen. En lähde tässä erittelemään sen kummemmin käyttökokemuksia, koska niitä löytyy netistä jo hyvinkin runsaasti. Kannattaa tsekata sijoitusbloggaaja Laimean Sillin tekemä varsin kriittinen N900 arvio. Olen hänen kanssaan hyvin pitkälti samaa mieltä mitä laitteen käyttökokemukseen tulee.

UPDATE: Ihmisiä tuntuu kovasti kiinnostavan tämän mobiilimonsterin virrankulutus. Käykääpäs lukemassa tämä ketju: N900 battery life: not all that bad talk.maemo.org -foorumilta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: