Punaisenladonkankaan kompostialue vs. tutkimus jonka mukaan mädätys on kompostointia ympäristöystävällisempää


Kuten varmasti jokainen alueemme asukas tietää, ollaan Kuusamontien toiselle puolelle kaavoittamassa suuria kompostointikenttiä jätevesilietteen jälkikäsittelyä varten. Asiasta on tehty vetoomuksia ja valituksia, niin että Oulun kaupunkikaan ei hankkeeseen enää usko. Tästä esimerkkinä on se, että Oulun vesi on jo ryhtynyt kaikessa hiljaisuudessa suunnittelemaan mädätyksen käyttöönottoa Taskilan puhdistamolla.

Tänään lapsia nukuttaessani lueskentelin nettitabletilla verkkohesaria josta löytyi mielenkiintoinen artikkeli meidän asuinympäristömmeäkin välillisesti sivuavasta tutkimuksesta: Mädätys on kompostointia ympäristöystävällisempää (HS 8.10.2008):

Mädättäminen on kompostointia ympäristöystävällisempi ja edullisempi tapa käsitellä biojätteet, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Mädätyksen paremmuus johtuu siitä, että siinä syntyy biokaasua, josta voidaan tehdä vaikkapa sähköä ja lämpöä. Lisäksi syntyy multaa, kuten kompostoinnissa.

Selvityksessä mukana olleet biokaasulaitokset olivat edullisempia rakentaa kuin kompostointilaitokset, kertoi tutkimusinsinööri Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskuksesta.

Joko tämä tutkimus vihdoin saa eri osapuolten silmät avautumaan ja Oulun kaupunki päättää lopultakin luopua koko kompostoinnista ja siirtää huomion mädätyslaitoksen rakentamiseen puhdistamon yhteyteen? Toivottavasti. Tätäkin prosessia kun tarkastelee “Oulujoen kaupunki”-lasit päässä ei voi kuin hämmästellä tapahtumien kulkua. Nimittäin Haukipudas on ollut erittäin kiinnostunut ottamaan kompostointialueen ja muun jätteenkäsittelytoiminnan omille mailleen – tuleehan siitä verotuloja. Pudaksen päättäjiä ei ole juurikaan ahdistanut se pieni mutta, että kaatopaikan lähettyvillä on lukuisia uimamonttuja ja matkaa ihmisten pihoillekaan ei ole montaa kilometriä. Ne pihat kun sattuvat olemaan naapuripitäjän puolella.

Eikös tällaisesta toiminnasta pitäisi kertakaikkiaan tehdä loppu? On kaksi vaihtoehtoa: a) joko kaavoitusvaltikka kunnilta kokonaan pois valtiolle tai maakuntien liitolle b) kuntarajat matalaksi että ei ainakaan näin härskiä omien nurkkien hyväksikäyttöä voisi tapahtua yhtenäisen kaupunkirakenteen sisällä.

Katsotaan miten asia etenee. Vaikka meidänkin jätevetemme Ouluun pumpataan, emme voi juurikaan vaikuttaa Oulun veden toimintaan. Tutkimus luo kuitenkin toivoa 😉 Sitä odotellessasi voit käydä allekirjoittamassa kompostointialuetta vastustavan nettiadressin: http://www.adressit.com/jaalin_jatehankkeet

Advertisements

2 Responses

  1. Niinpä niin. Samaisesta tutkimuksesta oli myös Kalevassa juttua. Artikkeli kosketti Oululaisia myös jätteenpolttolaitosta sivuten. Myös minä olen sitä mieltä, että liikaa jätettä dumppautuu nyt Ruskon kukkuloille. Fuksivuonna kysyin kaverin ikkunanäkymästä talvella, että “onko tuolla laskettelurinne?”. Järkevämpää olisi tosiaan mädättää biojätteet, kerätä ja käyttää muovit, metallit sekä lasijätteet uudelleen ja loput polttaa energiaksi.

  2. Lyhyesti sanottuna: kyllä olisi. Ymmärrän kyllä että Kemiran alueen ympärillä asuvat ihmiset vastustavat polttolaitosta – on varmaan hyvässä muistissa Kemiran suuruudenajat jolloin piipusta tuli ruskeaa savua ja haju oli värin mukainen 😉

    Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, nykyään ei enää tuotantolaitoksia saa rakentaa jos ne eivät hyödynnä BAT-teknologiaa. Eli best available technology. Tämä koskee myös jätteenpolttoa. Pyrkiessämme lisäämään kansallista energiaomavaraisuutta emme voi jättää energiajakeita ja muuta polttokelpoista tavaraa hyödyntämättä.

    Btw, Juustoseuran reissulla haapaveden juustolaan selvisi että Valio linkoaa omat jätevesilietteensä polttokuivaksi ja kuskaa Vapon lämpölaitokseen poltettavaksi. Paluupostissa juustola saa prosessihöyryä. Kierrätystä sekin. Valion jätevesikuormitus oli todella hurjaa luokkaa – en tiedä onko lapinlisää jos sanon tehdaspäällikön puhuneen 30 000 ihmisen kaupunkia vastaavasta jätevesikuormasta. Pitää tarkistaa 🙂 Tämä nyt tuli mieleen lähinnä siksi, että Haapaveden kaupungilla ja Valiolla oli erittäin suuria ongelmia lietteen kompostoinnissa. Ravinteita valui jokeen yms. Että ei se ongelmitta suju muuallakaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: