Pyristelyä vääjäämätöntä vastaan (julkaistu Kalevassa 4.10.2008)


Lähetin tämän kirjoituksen tänään Rantapohjan ja Kalevan yleisönosastoille. Saapas nähdä julkaisevatkos 😉

EDIT: Julkaistu Kalevassa Lauantaina 4.10.2008 otsikolla: “Pyristelyä vääjäämätöntä vastaan”

EDIT2: Muutin alkuperäisen otsikon “Pohjoismainen malli kuntaliitoksiin vai Oulujoen kaupunki?” Kalevan muotoilemaksi “pyristelyä vääjäämätöntä vastaan”

Kempeleen Kokoomuksen edustajat sanoutuivat Kalevassa (2.10.2008) jyrkästi irti “Oulujoen kaupunki” -visiosta. Sekä Oulussa että lähikunnissa asuneena tuntuu hieman huvittavalta tämä pyristely vääjäämätöntä kehitystä vastaan. Vielä enemmän ihmetyttää kun tarkastelee Pohjoismaisten naapureidemme, Tanskan ja Ruotsin kuntakarttojen muuttumista viime vuosina: Tanskan kuntien määrä on vähentynyt 98:aan vuonna 2007 tehdyssä suuressa uudistuksessa ja Ruotsissa kuntien määrää on karsittu yli 2000:sta kunnasta 291 kuntaan. Ovatko alueemme kunnallispoliitikot ajan tasalla pitäessään kynsin hampain kiinni itsenäisyydestä, tällä viittaan esimerkiksi kirjoittajien mainitsemaan Kempeleen kunnanvaltuuston strategiseen päätökseen pysytellä itsenäisenä aina vuoteen 2015 saakka.

Oulun seudulla Kokoomus on tehnyt hienoa työtä valmistellessaan Oulujoen kaupunki 2020-visiota. Ehkä Kempeleen Kokoomuksen nimissä kirjoittaneet Tiina Rajala ja Pentti Mellenius eivät ole napsauttaneet Oulujoen kaupungin verkkosivujen etusivulla olevaa “ohita” intro painiketta. Avautuva interaktiivinen kartta nimittäin paljastaa aika paljon ratkaisuja Oulun alueen kuntakenttää koskettaviin kipukohtiin.

Istuvilta valtuutetuilta on ilmeistä populistista pikkupolitikointia rinnastaa vanhukset ja lentokenttä keskenään, ihan samoin kuin Oulussa rinnastetaan kallioparkki ja Sote-sektorin palvelut. Seutukunnallisena, tahtoliitoksiin ja kuntien vahvuuksiin perustuvana isompana yksikkönä voisimme keskittyä parantamaan seudullista joukkoliikennettä, sijoittaa kaupan suuryksikköjä järkeen eikä tunteeseen perustuen sekä parantaa asukasdemokratiaa vähentämällä valtuustoja ja virkamiehiä, mutta lisäämällä asukastupia ja suuralueiden lähidemokratiaa.

Ennen kaikkea alueellamme on lukuisia kehittämiskohteita, kuten lentokenttä, Koitelin kosket, Kierikin sensaatiomaiset löydökset monesta muusta puhumattakaan. Näiden matkailua ja elinkeinoelämää laajemminkin tukevien hankkeiden täysimittaiseen rahoittamiseen eivät pienten kuntien rahkeet eikä kiinnostus ole riittäneet, vaikka niillä olisi alueellista ja ja valtakunnallista merkitystä.

Samasta asiasta hyvänä esimerkkinä mainittakoon myös ilmeiset vaikeudet löytää kuntarahoittajia seudulliselle moottoriurheilukeskukselle, jonne käyttäjiä  kyllä löytyy kuntarajoista huolimatta.

Ruotsin (50- ja 70-luvuilla) ja Tanskan (2007) liitokset eivät olleet vapaaehtoisia. Oulujoen Kaupungin malli perustuu tahtoliitoksiin, toivottavasti malliin perehdytään kiihkottomasti ja sen hyviä puolia tarkastellaan objektiivisesti, pitämättä kynsin hampain kiinni entisestä. Valtion kunnille asettamat uudet tavoitteet ja eläköityvä valtaväestö pakottavat ennen pitkää ympäristön kunnat osaksi Oulua.

Jari Laru, Jääliläinen ehdokas Oulujoen kaupungin puolesta

Lue myös kirjoitukseni Kiimingistä osana Oulujoen kaupunkia

Advertisements

4 Responses

 1. […] Pyristelyä vääjäämätöntä vastaan (julkaistu Kalevassa 4.10.2008) […]

 2. Antti Ervasti kommentoi tämän päivän Kalevassa (6.10.2008) kolumnissaan “Oulujoen kaupunki – kehno nimi mutta hyvä idea” ajatusta Oulujoen kaupungista hyvin samassa hengessä kuin itse kirjoitin ylläolevassa Kalevan yleisönosastolla julkaistussa kirjoituksessa.

  Alla muutamia otteita Kalevan jutusta:

  “Ajatus on tärkein. Idea perustuu siihen, että Oulun seudun kuntien yhteistyö nykyisellä kuntarakenteella on päätepisteessään. Itsenäisenä pysyttelevien kuntien yhtäältä itsekkyys ja toisaalta resurssien vähäisyys lyö jarrua yhteistyölle.”

  “Vaikka me ei-kokoomuslaiset emme allekirjoita Oulujoen kaupunki -vetoomusta, ajatuksen voimme allekirjoittaa. Kolmen viikon päästä jokainen Oulun seudulla asuva voi äänestää kunnallisvaaleissa oman puolueensa ehdokasta, joka on kuntaliitosselvittelyn kannalla.”

  Olen muuten Antin kanssa täysin samaa mieltä että ehdotuksen nimi on torso. Jo pelkästään Oulun seudun kaupunki olisi parempi tai sitten vaikkapa “jokien kaupunki” .. Hehheh 😉 Joo. No. Oulujoen kaupunki onkin vain työnimi. Loppujen lopuksihan kaupungin nimeksi tulisi Oulu.

 3. […] lisää kirjoituksessani Pyristelyä vääjäämätöntä vastaan (julkaistu […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: