Kriisitalouden pitkä häntä. Case: Ideapark Kiimingissä


Sekä Kalevassa että Kauppalehdessä on tänään uutisoitu Toivo Sukarin vaikeuksista hankkia rahaa ideaparkeilleen vallitsevassa taloustilanteessa. On todella ikävää, että Kiiimingin Ideapark hankkeena sattui osumaan juuri historialliseen heikkoon taloussuhdanteeseen. Se, että Amerikan Yhdysvaltojen tohelot poliitikot ja pankkirit ovat saaneet koko maailman talousjärjestyksen kriisin partaalle on johtamassa mahdollisesti jopa vuosien viivästykseen suunnitelmien toteutuksessa.

Tässä yhteydessä on syytä kysyä onko istuvien valtuutettujen ideapark-hybris vielä entisellä tasollaan? Joko ollaan pillaria tilailemassa ja moottorisahoja käynnistelemässä? Muistan ikuisesti viime laman alla tapahtuneen tavaratalopalon Raahen ydinkeskustassa. Eka yhtymän Tenna paloi maan tasalle kaupungin keskipisteessä. Tilalle ei meinattu saada ei sitten millään uudisrakennusta – ajat olivat niin surkeat, eivätkä vähiten edistysmielisellä osuusliikkeellä Ekalla. Ettei vain nytkin olisi käymäsä siten, että kunta parturoi metsät, oikaisee ja jatkaa moottoritien ja rakentaa ne parkkipaikat ja pommisuojat joita Sukari oli vailla – mutta itse Ideapark jää odottelemaan maailman poliitikan kiharoiden oikenemista? Että onkos kunnalle jäämässä musta pekka kouraan tässä kortitpelissä?

EN voi vastustaa ideaparkkia – onhan Kiiminki täydellinen palvelutyhjiö. Nyt on vain mitä ilmeisimmin aika tehdä pikainen tilannearvio ja miettiä mihin rahkeet riittää jos edessä on epävarmuutta koko hankkeen toteutumisesta. Jos koko homma rojahtaa niille sijoilleen on Ideaparkin myötä ainakin saatu rutkasti julkisuutta yrityspuistolle. Mutta ei tässä nyt kannata vielä tuhkaa ryhtyä itsensä päälle sirottelemaan.

Talouselämän kimurantit kiemurat eivät vain nyt näytä ollenkaan hyvältä Ideaparkin kannalta 😦

Advertisements

2 Responses

  1. Taisipas se kunnanjohtaja toppuutella vauhtia viime viikon Kalevassa.

  2. Kirjoittajan päivitys juttuunsa:

    Viime aikoina ovat vauhtia olleet rajoittelemassa myös todelliset maailman politiikan kiemurat. Yllä olevaa jutua kirjoittaessani meillä kaikilla oli vain kalpea aavistus siitä mitä talouselämässä tuleman pitää. Ideaparkin tapaisille “riskihankkeille” voi olla vaikeata saada rahoitusta pankkien taistellessa olemasaolostaan.

    Uskon myös, että Oululaiset eivät ole vielä viimeistä korttia pöytään iskeneet mitä tulee kapuloiden heittämisen parkkivankkureiden rattaisiin. Peli on kovaa ja julmaa, mutta vielä julmempaa se on meidän Kiiminkiläisten kannalta. Tässähän pelataan selkeästi palveluidemme parantamisella. Kuusamon tien varresta ensimmäinen automarket löytyy Ruskosta. Kiimingin puolella palvelut ovat erittäin köykäiset. Jäälissäkään ei ole juuri kilpailua Keskon K-markettia vastaan ja Kiimingin keskustankin kaupoissa myydään lähinnä jauhelihaa. Ruokaharrastajana joudunkin hakemaan monet tarvikket työmatkan yhteydessä maalikylän puolelta.

    Toteutuu Ideapark tai ei, on Kiimingin palveluiden (kaupallisten sellaisten) parantamiseen vihdoin pistettävä ruutia ja ruista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: